De Nederlandse Defensie is door de jaren heen actief geweest tijdens verschillend conflicten of voor het bieden van humanitaire hulp. Het doel voor de veteranen was hierbij altijd hetzelfde: vrede en veiligheid. Voor dit doel hebben vele tienduizenden Nederlandse mannen en vrouwen hun leven in de waagschaal gelegd. Tijdens de Nederlandse Veteranendag 2019 eren we onze veteranen. Het evenement is gratis te bezoeken en er zal allerlei materiaal te zien zijn.

Veteranendag

Natuurlijk, iedereen is bekend met de veteranen die hebben gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in de afgelopen decennia en zelfs nu nog is Nederland actief in de wereld. Onze mannen en vrouwen van de Nederlandse Defensie hebben hun leven op het spel gezet teneinde vrede en veiligheid te brengen. Dat was toen en dat is nu nog steeds. In totaal wonen er in Nederland maar liefst 115.000 veteranen van alle leeftijden, man en vrouw. Veteranendag is een evenement dat wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag. De bedoeling is dat de waardering voor de veteranen groter wordt onder de bevolking.

Datum en locatie 2019

De Veteranendag is jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni. In 2019 betekent dit dus dat Veteranendag zal plaatsvinden op zaterdag 29 juni 2019. De Veteranendag vindt plaats in Den Haag.

Programma

Op Veteranendag gaat het vooral om het brengen van eer aan de veteranen. Het meest uitgesproken moment is natuurlijk tijdens het defilé waarbij ongeveer 5.000 veteranen een route marcheren die van start gaat (en ook eindigt) op het Malieveld. Dit defilé is voor liefhebbers van de Nederlandse defensie een mooie kans om te genieten van legervoertuigen die met de stoet meerijden en overvliegende vliegtuigen (flypast). De legervoertuigen en de vliegtuigen zijn allebei een mix tussen moderne en historische voertuigen en toestellen. Het programma in 2019 ziet er als volgt uit:

  • 9.00 – 17.30 uur: activiteiten op het Malieveld (podiumtent vanaf 11.00 uur en Grote Muziekpodium vanaf 14.30 uur) waaronder muziek, eten, kinderactiviteiten, enzovoorts
  • 10.20 uur: programma Binnenhof
  • 11.30 uur: medaille-uitreiking op Binnenhof
  • 13.15 uur: vliegshow en nationaal defilé
  • 17.30 uur: einde Veteranendag

Geen entreekosten

Zoals we gewend zijn van door de Nederlandse Defensie georganiseerde evenementen is dat ze gewoon gratis te bezoeken zijn. Hoe meer mensen er komen opdagen, hoe groter ook de eer is die wordt getoond aan de aanwezige veteranen.

Aanmelden

Als veteraan kan je zelf ook deelnemen aan de Veteranendag of deze bezoeken. Loop bijvoorbeeld mee in het defilé, rijd mee in een historisch voertuig of neem plaats op de tribune. Het is mogelijk om alleen te komen of samen met het thuisfront. Om de Veteranendag te bezoeken of om eraan deel te nemen moeten veteranen zich aanmelden. Dit kan via het Veteraneninstituut. Hier moet je een Mijn Vi account aanmaken. Als digitale aanmelding niet mogelijk is kan er ook worden gebeld met het telefoonnummer 088-3340050. Aanmelding is mogelijk tot enkele weken voor de Veteranendag.

Televisie

De programmaonderdelen op het Binnenhof worden live uitgezonden via NPO1, via de website van de Veteranendag en via schermen op het Malieveld.

Regionale Veteranendagen

De Veteranendag in Den Haag is de landelijke Veteranendag. Door het jaar heen vinden er nog diverse regionale dagen plaats in den lande. Ook zet het Nationaal Comité Veteranendag zich in voor educatieve inzet van veteranen waarbij ze langs scholen gaan en leerlingen vragen mogen stellen.