Hoe herken je iemand die vuurgevechten overleeft en mensen helpt? Die haat wegneemt en hoop teruggeeft? Hoe ziet iemand eruit die nooit alles vertelde?

Nederland telt ruimt 100.000 veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag bedanken we ze voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Volg de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 26 juni 2021 thuis voor de buis!

 

Kees Brokke

‘Het was de bedoeling dat we op een missie gingen naar Indonesië voor het opbouwen en handhaven van de vrede en de orde. Ik was toen achttien jaar. Wat heb je dan van de wereld gezien?’

‘Ik had ook wel eens de brutaliteit, als ik met de tankwagen wegreed, om een paar huizen in de kampong van vers, schoon water te voorzien. Dat was mijn heilige missie. Om die mensen genoegdoening te geven.’

Kees diende in Indonesië en is een van de ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Bekijk hier alvast het bijzondere verhaal van Kees.

 

Peter Bercx

‘Dan rij je die weg af, Sarajevo in. En dan hoor je dat tikken tegen het voertuig. Dat waren gewoon kogels. Op die manier werd je welkom geheten in Sarajevo…’

‘Terug uit Sarajevo had ik het gevoel dat ik er alleen voor stond. Met wie kan je praten? Wie begrijpt je? Wie snapt wat je daar hebt ondergaan? Ik heb nu vijf keer het defilé tijdens Veteranendag mogen meemaken. De hele weg, tijdens de hele parade, krijg je van de maatschappij een staande ovatie.’

Peter diende in Sarajevo en is een van de ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Bekijk hier alvast het bijzondere verhaal van Peter.

 

Latoya Hallatu

‘In mijn periode in Afghanistan leerde ik twee Australiërs kennen. Ik kende ze net een week, en ze kwamen in zakken terug. Dat zal ik nooit vergeten.’

‘Tijdens Veteranendag draag ik altijd de witte anjer. Sowieso voor alle militairen en veteranen. Maar de grootste respect en eer is voor mijn overgrootvader, Willem Hallatu. Hij zat bij de KNIL en is in 1944 gesneuveld.’

Latoya diende in Afghanistan en Mali en is een van de ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Bekijk hier alvast het bijzondere verhaal van Latoya.

 

 

Nederlandse Veteranendag 2021