Hoe de Veteranendag op 26 juni eruit komt te zien, is inmiddels duidelijk. Ondanks de te verwachten versoepelingen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag alleen een aangepast programma. Dat betekent geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning, geen openbare medaille-uitreiking en geen publieke bijeenkomst op het Malieveld. Nederland viert Veteranendag op afstand, thuis voor de buis. Dat kan door het volgen van de tv-uitzending op 26 juni, live vanuit Den Haag. De uitzending start op NPO2 om 12.35 uur vanuit de Koninklijke Schouwburg door de NOS.

Koninklijke Schouwburg Den Haag: plechtige start

Net als in 2020 wordt een openingsceremonie georganiseerd, nu in de Koninklijke Schouwburg, met bijzondere verhalen van vier veteranen, speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en ondersteund door Stef Bos, Claudia de Breij en Snelle. Het aantal gasten dat aanwezig mag zijn, wordt later bepaald door de gemeente Den Haag. Het kan zijn dat dit er – net als vorig jaar – niet meer mogen zijn dan dertig, maar we hopen op meer. De NOS zendt dit programma live uit op NPO2 vanaf 12.35 – 14.00 uur.

Malieveld: Ode aan onze Veteranen – een muzikaal eerbetoon

Nieuw is dit jaar het programma waarin veteranenverhalen en muziek centraal staan, genoemd: ‘Ode aan onze Veteranen’. Omroep Max besteedt, in dit nieuwe programma Ode aan onze Veteranen, aandacht aan vijf van deze veteranen. Het gaat om mensen van 30 tot 98 jaar oud. Ook een echtpaar behoort tot deze groep, ze zijn allebei veteraan.

In een bijzonder programma worden de veteranen door bekende artiesten toegezongen. Onder anderen Marcel Veenendaal (Di-rect), Elske DeWall, de 3JS, Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw zijn aanwezig. Samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en gepresenteerd door Carrie ten Napel, brengen zij een muzikale ode aan alle Nederlandse veteranen.

Ode aan onze Veteranen wordt zondag 4 juli om 18.10 uur uitgezonden bij Omroep MAX op NPO 1.

Malieveld Online

Tussen deze twee programma’s in wordt een online-programma gepresenteerd vanuit de studio Malieveld. Dit speciaal voor de berichtgeving op FB en Insta en gericht op veteranenthema’s.

Publiekscampagne 2021

In aanloop naar de Nederlandse Veteranendag 2021 wordt een publiekscampagne georganiseerd met onder andere een tv- en radiospot. Wanneer er geen stevig fysiek evenement wordt georganiseerd, is het van groot belang Nederland weer even ‘wakker te schudden’ voor veteranenthema’s. Zo weten we uit het publieksonderzoek 2020. Dat gaf aan dat het –  toen –  wegvallen van het fysieke evenement in Den Haag, leidde tot minder interesse in veteranen en hun ervaringen. Om dat negatieve effect te verminderen, wordt een uitgebreide mix aan mediamiddelen ingezet, vooral in de tweede helft van juni.

 Foto en tekst: Nederlands Veteraneninsitituut :>