Op 8 oktober 2019 is onze wapenbroeder Har Harmes op 78 jarige leeftijd overleden.

Har heeft bij het Korps Mariniers gediend en was als korporaal Marinier uitgezonden geweest naar Nieuw-Guinea, lichting 61-1. Hard werken, sport en gezelligheid, dat was zijn leven. Familie, vriendschappen, ondernemen en enthousiasme stonden bij hem hoog in het vaandel.

Al heel lang was het verlangen om nog eens terug te gaan naar Nieuw Guinea, maar het kwam er steeds maar niet van. Toen hij 50 werd was het gevoel heel sterk aanwezig om te gaan. Voor zijn verjaardag kreeg hij van alle aanwezigen symbolisch een plantje en een donatie om deze reis te gaan maken. Echter er was toen ook weer van alles waar hij mee bezig was en er waren toen ook negatieve reisadviezen, het was onrustig in Nieuw Guinea en dat nodigde hem niet echt uit om te gaan op dat moment.

De tijd vliegt voorbij en in 2014, het is inmiddels 52 jaar geleden dat hij terugkwam uit Nieuw Guinea, dacht hij, wil ik nou nog gaan! En de conclusie was: “Ja, dat wil ik!” Na er heel goed over nagedacht te hebben en het samen met zijn vrouw besproken te hebben, zeiden ze beide; “ja we gaan”.

Zijn ervaringen van die reis naar Nieuw Guinea heeft hij verwerkt in een reisblog (Klik hier)

Nieuw-Guinea 1950-1962

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea maakte deel uit van Nederlands-Indië, maar was eind 1949 buiten de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië gebleven. De Indonesische leider Soekarno wilde Nederlands Nieuw-Guinea zo snel mogelijk inlijven. Het ‘laatste stukje Indië’ werd vanaf 1950 zodoende inzet van een slepend conflict tussen Nederland en Indonesië dat rond 1960 een sterker militair karakter kreeg.

Na enkele kleinschalige infiltraties nam de Indonesische militaire dreiging vanaf 1958 flink toe, zodat Nederland de troepensterkte tot ongeveer 10.000 militairen opvoerde.  In de periode 1950- 1962 zijn in totaal ongeveer 30.000 Nederlandse militairen ingezet in het toenmalige Nederlands Nieuw – Guinea. Zij kregen in 1962 te maken met infiltraties van duizenden Indonesische militairen (parachutisten). Het kwam in die maanden geregeld tot gevechten, waarbij ook Nederlandse eenheden verliezen leden.

In augustus 1962 werd duidelijk dat Indonesië een grote invasie voorbereidde en dat Nederland geen steun van bondgenoten hoefde te verwachten. Daarom droeg Nederland het gebied in oktober 1962 over aan de VN die het enkele maanden later weer aan Indonesië overdroegen. In de periode 1950-1962 zijn ruim 100 Nederlandse militairen omgekomen in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea.

Har Harmes, samen met Theo van der Vegt, met de trein onderweg naar de Nationale Veteranendag in Den Haag. Foto: © Patrick van der Vegt

In memoriam

Har was een man van vele verhalen, verhalen die helaas verstomden. Heeft u herinneringen aan Har? Deel ze alstublieft met de familie via www.memori.nl. De familie stelt uw inzet hiervoor ontzettend op prijs. Bij voorbaat dank.

En dan wil ik langs deze weg familie en vrienden van Har heel veel sterkte toewensen voor nu en de komende tijd.

Patrick van der Vegt
Secretaris Wapenbroeders Kennemerland