Datum: zaterdag 7 september 2019
Land / gebied: Nederland (Oosterbeek)
Met ruim 32.000 deelnemers is de ‘Airborne Wandeltocht’ het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld, dat – sinds 1947 – ieder jaar op de eerste zaterdag van september plaatsvindt in Oosterbeek.
De tocht is een eerbetoon aan de ruim 1800 Britse en Poolse militairen die in 1944 in de Slag om Arnhem het leven lieten. Zij liggen begraven in Oosterbeek, waar de tocht elk jaar start en finisht onder begeleiding van maar liefst dertig muziekkorpsen. De wandeltocht wordt georganiseerd door de Politie Sport Vereniging Renkum.
Wandelfestijn met een bijzonder tintje
Een groots en gezellig wandelfestijn, maar met een bijzonder tintje. Behalve bij sportieve wandelaars is de tocht enorm populair bij gezinnen en families en er doen heel veel groepen aan mee, van militairen tot politiekorpsen en van scoutinggroepen tot scholen. Een indrukwekkend geheel, waar ook nog veel publiek naar komt kijken.
Op dat wij niet vergeten!
Wat de tocht zo bijzonder maakt, is dat hij de Slag om Arnhem herdenkt. Deze historische luchtlanding en veldslag vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, van 17 tot en met 25 september 1944. Bij de slag waren duizenden voornamelijk Britse en Poolse militairen betrokken. Zij stuitten op felle Duitse weerstand en moesten zich uiteindelijk terugtrekken. Terwijl zij voor de vrijheid van ons land vochten, lieten veel, meestal hele jonge mannen het leven en dat is iets dat we nooit mogen vergeten.
Belangrijke plaatsen onderweg
De Airborne Wandeltocht voert door de bos- en heiderijke omgeving van de Veluwezoom en biedt prachtige uitzichten over de Rijn. Onderweg kom je langs voor de Slag om Arnhem belangrijke plaatsen:
- Het voormalig hoofdkwartier Hotel Hartenstein, nu het Airborne Museum, van waaruit generaal-majoor Urquhart, de commandant van de Britse 1e Airborne Divisie, de strijd leidde. Het museum is dagelijks geopend; op de wandeldag vanaf 12.00 uur.
- De Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, waar ongeveer 1.750 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats kregen en waar je uiteraard stilte in acht neemt.
- De uitgestrekte bossen van de Bilderberg, waar een hevige strijd werd geleverd.
- De landingsterreinen in Wolfheze, Heelsum en Renkum, waar de Airborne-soldaten werden gedropt.
- De Oude Kerk die tijdens de militaire terugtocht als verzamelplaats diende en die op de wandeldag van 14.00 tot 17.00 uur is geopend.
Vier afstanden van de wandeltocht
De ‘Airborne Wandeltocht’ kent vier afstanden (10, 15, 25 en 40 kilometer) en voert door een gedeelte van de Veluwezoom. Aan de wandeltocht doen jaarlijks ruim 32.000 wandelaars mee uit meer dan twintig verschillende landen, zowel individueel als in groepsverband. Ruim 30 muziekkorpsen begeleiden de wandelaars tijdens het vertrek (waarbij een defilé plaatsvindt voor het ‘Airborne Museum’) en bij de feestelijke intocht in de middag.
Meer info: https://airbornewandeltocht.nl/nl/
Geef een reactie