Sportief en gezellig wandelen met onderweg volop militaire beleving? Doe dan mee aan de Walk 4 Veterans van Hulp voor Helden op 15 juni 2019 in Havelte en 14 september 2019 in Doorn! Je helpt dan ook nog eens een veteraan die als gevolg van zijn inzet voor vrede en veiligheid een trauma (PTSS) heeft opgelopen. De opbrengst van deze sponsorwandeltocht komt namelijk ten goede aan een veteranenhond, ook wel PTSS-hulphond genoemd.

Jong en oud, burgers, militairen, veteranen, individueel of met een groep; iedereen kan meedoen. Er zijn wandelroutes van 5, 10 of 20 kilometer. De 5 kilometer-route is toegankelijk voor buggy’s, rolstoelen en scootmobielen.

Voor liefhebbers van een echte uitdaging is er dit jaar in Doorn een Trailrun van 25 kilometer. Deelnemers kunnen de dag afsluiten met een maaltijd, in Havelte is er een bbq en in Doorn een blauwe hap. Door de militaire beleving is de wandeltocht ook geschikt voor kinderen. Ze kunnen geschminkt worden tot stoere soldaat en in Havelte staat paintball schieten op het programma.

‘Wat ik misschien wel het mooist vind aan de Walk 4 Veterans, is het gevoel van verbondenheid en de gemoedelijke sfeer. Je hoort soms best ingrijpende verhalen, over uitzendingen en PTSS. Soms kun je elkaar daar ook in steunen. En de veteranenhond is natuurlijk een supergoed doel! Het is gaaf om van die mannen en vrouwen zelf te horen dat ze er baat bij hebben’, aldus Gerry van Beek, vrouw van een veteraan.

Anna Yilmaz, ambassadeur Walk 4 Veterans 2019

Anna Yilmaz, Korporaal bij Koninklijke Marine, bakt en verkoopt het allerlekkerste gevulde bananenbrood. De opbrengst is ook voor een veteranenhond. Deelnemers aan de Walk 4 Veterans maken bovendien kans op haar bakboek ‘Veel lekkers van Anna’. Zowel in Havelte als in Doorn verloten we een gesigneerd exemplaar.

Veteranenhond

Veel Nederlandse veteranen hebben zich, vaak met gevaar voor hun eigen leven, ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld. Sommige veteranen kampen na één of meerdere missies met een trauma, ze kampen met PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis). Hun leven staat volledig op zijn kop. Ook de omgeving van de veteraan krijgt vaak veel te verduren. Een veteranenhond helpt hen op verschillende manieren.

Een PTSS-hulphond…

• herkent de signalen van een herbeleving of nachtmerrie en maakt zijn baas wakker
• bij een paniekaanval trekt de hond zijn baas weg uit die stressvolle situatie
• zorgt ervoor dat andere mensen niet te dicht in de buurt komen
• zorgt voor ontspanning en afleiding bij woede en angst

Kortom, veteranenhonden zijn 24/7 buddy’s die er altijd zijn, ze geven de veteraan aandacht en voelen vertrouwd. Hierdoor geeft een veteranenhond zowel de veteraan als het thuisfront meer kwaliteit van leven.

Samenwerking

Webversie Hulp voor Helden

Samenwerking Hulp voor Helden en Hulphond Nederland
De training, plaatsing en begeleiding van één veteranenhond is kostbaar: € 21.000,-. Hulp voor Helden zamelt geoormerkt geld in voor veteranenhonden. Hulphond Nederland zorgt voor de selectie, opleiding, plaatsing en nazorg van de veteranenhonden.

Hulp voor Helden – Stichting KPPR
Hulp voor Helden – Stichting KPPR wil het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront bevorderen. Met diverse welzijnsprojecten geven we hen aandacht, erkenning en steun. De veteranenhond is één van deze projecten.

Meer info en inschrijven Walk 4 Veterans
walk4veterans.nl
facebook.com/walk4veterans