Nationale herdenking Roermond

Wanneer

05/09/2020    
Hele dag

Waar

Nationaal Indië-monument '45-'62
Maastrichterweg 19, Roermond, Limburg, 6041 NZ

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Nationaal Indië-monument 1945-1962, Roermond

Op de eerste zaterdag van september vindt de jaarlijkse nationale herdenking plaats van de Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea hun leven hebben gegeven.

De herdenking vindt op 5 september 2020 plaats in Roermond bij het ‘Nationaal Indië-monument 1945-1962’ in wandelpark Hattem.

Ruim 6000 Nederlandse militairen zijn in het voormalige Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea gesneuveld. Ze worden jaarlijks op de eerste zaterdag van september herdacht bij het ‘Nationale Indië Monument 1945-1962’ in Roermond (Maastrichterweg 19).

De Nederlandse regering stuurde kort na de oorlog 100.000 militairen naar Nederlands-Indië (enige duizenden soldaten weigerden uitgezonden te worden) om de vooroorlogse verhoudingen te herstellen. Maar tijdens de Japanse bezetting was het Indonesische nationalisme erg sterk geworden. De Indonesiërs wilden een eigen Republiek.

Nederland weigerde in 1945 de Indonesische onafhankelijk te accepteren. Na ruim vier jaar strijd erkende de regering eind 1949 de nieuwe staat Indonesië. Die periode werd gekenmerkt door militaire schermutselingen tussen het Nederlandse leger, waarvan de twee politionele acties het bekendste zijn geworden.

Nederland wist alleen Nieuw-Guinea te behouden. In eerste instantie om als vestigingsgebied te dienen voor de Indische Nederlanders die niet in het nieuwe, onafhankelijke Indonesië wilden blijven en die eigenlijk ook niet zo welkom waren in Nederland.

Begin jaren zestig werd door de Amerikaanse regering onder leiding van president John F. Kennedy de diplomatieke druk op Nederland vergroot om Nieuw-Guinea te verlaten. Ook prins Bernhard speelde hier een rol in. Ongeveer tegelijkertijd begon Indonesië met een ‘confrontatiepolitie’ om het gebied in handen te krijgen.

In januari 1962 voerden drie Indonesische motortorpedoboten (mbt’s) vol met infiltranten bijvoorbeeld een aanval uit op Nieuw-Guinea. In de Slag bij Vlakke Hoek werden ze verjaagd door een Nederlands oorlogsschip, het fregat HMS Evertsen. Eén mbt werd tot zinken gebracht. Maar binnen een jaar zag Nederland zich genoodzaakt Nieuw-Guinea over te dragen aan een ’tussenbewind’ van de VN. De koloniale rol van Nederland in het Verre Oosten was daarmee uitgespeeld.

Veteranen kunnen zich tot 28 augustus 2020 voor de herdenking aanmelden via Mijn Vi.